Promovent projectes socials innovadors en una època de canvis vertiginosos, gran part de la població europea es troba amb situacions noves que requereixen de canvis profunds, tant individuals com col · lectius. Dins d’aquest context, és necessària la creació de noves fórmules econòmiques i socials que permetin als joves sortir d’aquesta situació d’inseguretat en l’ocupació i de crisi econòmica. Per tant, cal proporcionar als joves exemples reals de projectes innovadors que poden servir com a inspiració per realitzar els seus propis projectes, així com per formar aquests joves en els principis bàsics que qualsevol jove empresari que treballi dins del tercer sector pugui necessitar en el futur.
1. – Proporcionar als joves participants exemples reals de projectes socials innovadors
2. – Proporcionar eines i recursos contra l’atur juvenil
3. – Promoure l’esperit de l’emprenedor social
4. – Reforçar la cohesió social, la ciutadania activa i el diàleg intercultural.
5. – Donar a conèixer les possibilitats que ofereix la Comissió Europea per posar en marxa nous projectes, i del Programa ‘Joventut en Acció’
1. – Visites d’estudi a projectes socials innovadors a la ciutat de Vic i voltants
a) Sambucus: Restaurant cooperativa especialitzada en la venda de productes ecològics de la regió, a més de la incorporació de treballadors joves en risc d’exclusió social www.sambucus.cat
b) Fundació Dr.Trueta: fundació humanitària que compta amb un centre especial de treball a Vic, que promou la teràpia ocupacional per a persones amb trastorns mentals severs, a través dell reciclatge de productes en farmàcies i altres materials. www.trueta.cat
c) LA FÀBRICA DELS SOMNIS: projecte de promoció de formes d’oci i temps lliure saludables, on s’imparteixen tot tipus de cursos com d’escalada, circ, corda fluixa i teatre, entre d’altres, gestionada per persones joves i sense ànim de lucre.
d) LaCol és un col · lectiu de joves arquitectes que treballen al barri de Sants, a Barcelona. Treballen des de l’arquitectura per a la transformació social, utilitzant-la com una eina per intervenir de manera crítica en l’entorn més proper. En paral · lel amb la societat, actuant de forma justa i solidària i començant per un sistema de treball horitzontal.
e) El Bloc 11 és la nau industrial que des del 11 juny 2011 autogestionen els de manera voluntària les veïnes i veïns de la Bordeta i Sants. La cessió de la nau, juntament amb l’obertura a temps parcial d’un espai de lliure circulació per l’interior del recinte, es va aconseguir arran de les mobilitzacions veïnals.
f) Festival PROTESTA, festival internacional de curtmetratges de crítica social i mediambiental organitzat per un grup de persones majoritàriament residents a la ciutat de Vic i rodalies. El festival consta d’una secció competitiva emmarcada dins una jornada de reflexió social, que va tenir lloc el 18 de maig en aquesta ciutat.